Elektrische heftruck

Waarom moet u kiezen voor een elektrische heftruck?

Heftrucks werden voor het eerst ontwikkeld in de periode rond de Eerste Wereldoorlog In Engeland en de Verenigde Staten. Sindsdien gaat de ontwikkeling snel en wordt intern transport eenvoudiger gemaakt door middel van gestandaardiseerde pallets en bijvoorbeeld hydraulische vorkverstelling. Vrijwel de meeste heftrucks in Nederland zijn uitgerust met een verbrandingsmotor, deze rijden op diesel of LPG. Maar logistieke ondernemers kiezen tegenwoordig veel vaker voor een elektrische heftruck.

De voordelen van een elektrische heftruck

Een elektrische heftruck kent veel voordelen en biedt gelijkwaardige hefcapaciteit en hefhoogte ten opzichte van heftrucks met verbrandingsmotor. Een van de voordelen van een elektrische heftruck is dat ze een stuk schoner en stiller zijn dan een heftruck op diesel of LPG. Er komen namelijk geen schadelijke uitlaatgassen vrij bij een elektrische heftruck. Dit maakt deze vorm van intern transport uitermate geschikt voor binnen situaties. Een elektrische heftruck wordt dan ook vaak gebruikt op plaatsen waar luchtverversing niet of slecht mogelijk is. Ook worden ze gebruikt op plaatsen waar levensmiddelen of reuk- en smaakgevoelige stoffen worden opgeslagen of worden verwerkt.

Een elektrische heftruck is veel stiller, omdat er minder bewegende onderdelen in een elektrische motor zitten. Ook zorgen de minder bewegende en slijtdelen in de motor ervoor dat de kans op een defect minder groot is. Hierdoor is onderhoud weer minder nodig! De onderdelen die onderhoud nodig hebben zitten daarnaast ook op beter bereikbare plekken. Dat maakt het onderhoud minder complex, efficiënter en daarmee ook goedkoper.

De nadelen van een elektrische heftruck

Een elektrische heftruck produceert gassen (waterstof en zuurstof) tijdens het laden die gevaarlijk zijn in combinatie met open vuur. Het wordt daarom ook sterk afgeraden om een elektrische heftruck op te laden in plaatsen waar open vuur gebruikt wordt. Een ander nadeel is dat een heftruck met een elektrische aandrijflijn niet continu ingezet kan worden. Een heftruck met verbrandingsmotor tank je in een aantal minuten vol. Een elektrische heftruck daarentegen dient opgeladen te worden en dat duurt aanzienlijk langer. Voor bedrijven die een achturige werkdag aanhouden, is dit gewoonlijk geen probleem. Na de werkdag laad je de heftruck eenvoudig op aan het laadstation. Het is echter niet ideaal wanneer de heftruck 24 uur per dag nodig is.

Voordelen:

  • Geen schadelijke uitlaatgassen;
  • Totale TCO is lager;
  • Stiller door batterij;
  • Eeenvoudiger in onderhoud;
  • Qua energieverbuik goedkoper.

Nadelen:

  • Alleen geschikt voor binnen situaties;
  • Bij aanschaf duurder;
  • Accu moet regelmatig worden opgeladen.

De Lithium ION-batterij en de tractiebatterij

De elektrische heftruck kan aangedreven worden door twee typen batterij: een Lithium ION-batterij of een tractiebatterij. De tractiebatterij heeft vergeleken met de Lithium ION-batterij meer vermogen, maar de tractiebatterij heeft een veel langere oplaadtijd. De Lithium ION-batterij laadt sneller op en kan dus ook sneller tussenladen.

Daarnaast hebben tractiebatterijen een emissie van gas en water waardoor het onderhoud van de batterij noodzakelijk is. De lithium ION-batterij produceert geen gassen tijdens het rijden, waardoor onderhoud aan de batterij niet noodzakelijk is. De hogere efficiëntie van de batterij zorgt voor een energiebesparing (30%). De batterij is 100% opgeladen in 2 uur en is daarom geschikter bij heftrucks waarbij weinig tijd tussen de gebruiksmomenten zit. Een heftruck met Lithium ION-batterij is daarom een geschikte oplossing als een heftruck in meerdere ploegen per dag moet worden ingezet.

De lithium ION-batterij is wellicht de duurdere keuze, maar door de vele voordelen betaalt deze duurzame keuze zichzelf terug. Om de juiste keuze te maken voor welke batterij u moet kiezen kunt u advies vragen bij een van onze experts.

Elektrische heftrucks van Yale

Yale heeft een breed aanbod aan elektrische heftrucks:

Elektrische heftrucks Hefcapaciteit Hefhoogte
ERC16-20VA 1600-2000 kg 5500 mm
ERC22-35VG 2200-3500 kg 6000 mm
ERC40-55VH 4000-5500 kg 5750 mm
ERP13-15VC 1300-1500 kg 5500 mm
ERP15-20VT 1500-2000 kg 5500 mm
ERP16-20VF 1600-2000 kg 5500 mm
ERP22-35VL 2200-3500 kg 6000 mm
ERP40-55VM 4000-5500 kg 6000 mm

 

Peter van Popering
Peter van Popering is één van onze experts. Peter werkt al jaren in de wereld van het intern transport en is daardoor in staat om zijn expertise in te zetten om de processen rondom uw interne transport te verbeteren. Heeft u een vraag voor Peter? Bel dan naar: 0344 - 624 524. Of mail naar: info@yale.nl