Ergonomisch werken met de heftrucks van Yale

Bij ergonomisch werken wordt al snel gedacht aan de juiste bureaustoel en bureau kiezen om een goede houding tijdens het werk te hebben. Dit is slechts een klein onderdeel van wat ergonomisch werken inhoudt. Ook voor heftruckchauffeurs is ergonomie erg belangrijk. Wordt er niet genoeg aandacht besteed aan ergonomie, dan zijn fysieke klachten zoals rugpijn haast onvermijdelijk. In dit artikel leggen wij u uit hoe u ergonomisch werkt met de heftrucks van Yale.

Ergonomisch werken met de heftruck: voorkom lichamelijke klachten

Vaak wordt gedacht dat lichamelijke klachten met name voorkomen bij zwaar fysiek werk, maar niets is minder waar. Ook bij langdurig zitten kunnen lichamelijke klachten opspelen. Vaak heeft dit te maken met de lichaamshouding. Wij hebben onze heftrucks ontworpen met ergonomie als speerpunt. Zo kunnen onze heftrucks worden uitgerust met:

  • Een verstelbare stoel: volledig af te stellen op uw lichaamsgewicht en -bouw.
  • Een draaibare stoel: achteruitrijden zonder uw rug of nek overmatig te belasten.
  • Makkelijke in- en uitstap: voorzien van een lage antislip opstap.
  • Ergonomische bediening van deheftruck: volledige ondersteuning van de arm, pols en handpalm.

De verstelbare stoel: maak er goed gebruik van

Ergonomisch werken realiseert u door de stoel goed af te stellen. Zo voorkomt u vervelende lichamelijke klachten. Met een goed afgestelde stoel zit u ontspannen en op de juiste afstand van de pedalen.

De rugleuning en het zitvlak van de heftruck

Stel de rugleuning van uw stoel zo in dat u goed rechtop zit, het liefst in een hoek van 95-115 graden met het zitvlak. Hou ook rekening met de armleuningen. De armsteun stelt u zo in dat de elleboog goed wordt ondersteund. Bij een goede instelling ervaart u meteen een verbeterde rug- en arm-ondersteuning. Optioneel kunt u de Yale heftruck laten uitrusten met een stoel met extra hoge rugleuning en lendensteun voor extra ondersteuning. Ook het zitvlak dient u goed in te stellen. Bij een goede instelling rusten uw bovenbenen op het zitkussen en worden ze gelijkmatig ondersteund.

Voorkom rugpijn: stel de vering van de stoel goed in

Heftruckchauffeurs worden vaak blootgesteld aan trillingen, bijvoorbeeld door over oneffen of ruwe oppervlakken te rijden. Flinke schokken of hoge trillingsniveaus kunnen gezondheidsrisico’s veroorzaken, zoals rugpijn. Yale heeft veel geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat bestuurders alleen worden blootgesteld aan het absoluut minimale trillingsniveau.

Lichaamstrillingen (WBV) die op de chauffeur worden overgebracht vermindert u met een volledig geveerde stoel. Vrijwel alle heftrucks van Yale kunnen worden uitgerust met een stoel met een vering van 80mm. Hiermee wordt voldaan aan het laagste WBV-niveau in de industrie. Het is wel van belang dat u de vering van de stoel goed instelt op basis van uw gewicht. Is hij goed ingesteld? Dan veert de stoel in, maar wordt de eindaanslag maar 1 á 2 keer bereikt. Dit zorgt niet alleen voor meer comfort, maar voorkomt dat u wordt blootgesteld aan te hoge trillingen.

Draaibare stoel voor het achteruitrijden met de heftruck

Bij het achteruitrijden dient u maximaal zicht te hebben, maar is het van belang om te voorkomen dat u een vervelende houding moet aannemen. Een groot deel van de Yale heftrucks kan daarom worden uitgerust met een draaibare stoel. Dit maakt een superieure achteruitrijpositie mogelijk, zonder dat het lichaam gedraaid hoeft te worden. Indien gebruik wordt gemaakt van een heftruck zonder draaibare stoel raden wij u aan om uw romp goed mee te draaien en dan op de rugleuning te steunen. Zo wordt belasting van de nek voorkomen.

Gemakkelijk in- en uitstappen door de antislip opstap

Het in- en uitstappen van de heftruck wordt door het ontwerp van de Yale heftrucks vergemakkelijkt. Zo is een groot deel van onze Yale heftrucks voorzien van een lage tussenliggende antislip opstap en royale vloerruimte met antislip rubberen vloermat. Uiteraard beschikken al onze heftrucks ook over de nodige handgrepen. Dit biedt de mogelijkheid om gemakkelijk op- en af te stappen aan beide zijden van de heftruck.

Een ergonomische bediening van de heftruck

Heads-up display
“Heads-up”-display

De manier waarop de heftruck bediend wordt is een belangrijk thema. In de meest ideale situatie worden de arm, pols en handpalm zo goed mogelijk ondersteund. De Yale heftrucks kunnen worden uitgerust met de Accutouch-minihendelmodule (MLM). Deze bediening wordt geïntegreerd in de armsteun en maakt het mogelijk om de heftruck met de vingertoppen te bedienen door de minihendels. De MLM bedient alle hydraulische functies, de rijrichting en de claxon. Het gebruik van de MLM-bediening helpt bij het verminderen van spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders, en/of nek, ook wel bekend als RSI (Repetitive Strain Injury).

Daarnaast zijn de Yale heftrucks uitgerust met een ‘Heads-up’-display zodat in één oogopslag alle informatie over de truckstatus en kritische functies zichtbaar zijn. De positionering van het display zorgt ervoor dat de heftruckchauffeur niet constant naar beneden moet kijken, en continue belasting van de nek wordt voorkomen.

Ergonomisch werken met de heftrucks van Yale

Wilt u graag meer advies over ergonomisch werken met heftrucks binnen uw bedrijf? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze experts hebben jarenlange ervaring waardoor we u met alle vraagstukken kunnen helpen.

Onze Experts
Heeft u vragen of behoefte aan persoonlijk advies? Onze accountmanagers werken al jaren in de wereld van het intern transport en zijn daardoor in staat om hun expertise in te zetten om de processen rondom uw interne transport te verbeteren. Heeft u een vraag voor onze experts? Bel dan naar: 0344 - 624 524. Of mail naar: info@yale.nl