Onderhoud tractiebatterij van de elektrische heftruck

80% van intern transportmateriaal in Nederland zijn elektrische trucks. Deze hebben dan ook veel voordelen. Elektrische trucks kunnen door twee typen batterijen aangedreven worden: een lithium ION-batterij of een tractiebatterij. De tractiebatterij is nog steeds een erg populaire keuze, met name door de aanzienlijk lagere aanschafprijs. Het onderhoud van een tractiebatterij is echter zeer belangrijk.

Er zijn drie belangrijke dingen die je ten alle tijde in acht moet nemen:

  • Leg nooit metalen voorwerpen op een batterij: dit zorgt namelijk voor kortsluiting. Het is sowieso goed om geen voorwerpen op de batterij te plaatsen die er niet horen.
  • Gebruik tijdens het laden van de batterij in de buurt geen open vuur of iets waarbij vonkvorming kan ontstaan: dit kan namelijk een ontploffing veroorzaken.
  • Draag tijdens het onderhoud van de tractiebatterij altijd een bril, veiligheidsschoenen en handschoenen ter bescherming.

Wat is een tractiebatterij?

De tractiebatterij heeft zich al decennialang bewezen als een betrouwbare techniek binnen het werkveld. Een tractiebatterij bestaat uit meerdere losse cellen omhuld door een metalen of plastic container. Deze containers zijn voorzien van een coating die ze beschermt tegen het zuur van de batterij.

Tractiebatterijen zijn erg zwaar en worden daarom bij vorkheftrucks tegelijkertijd als contragewicht gebruikt.

Hoe werkt een tractiebatterij?

Tractiebatterijen zijn bijzonder geschikt voor vorkheftrucks. Dit komt doordat zij erg goed in staat zijn om gedurende langere tijd een relatief lage en gelijke hoeveelheid stroom te leveren. Anders dan bijvoorbeeld een startaccu van een auto, die in staat moet zijn om gedurende een kort moment een relatief hoge piekstroom te leveren.

Ontladen tractiebatterij

Het ontladen van een tractiebatterij is eigenlijk een chemisch proces dat plaatsvindt. De capaciteit van een tractiebatterij wordt uitgedrukt in Ampère- uur bij een 5-urige ontlading en een temperatuur van het elektrolyt van 30 graden Celsius.

Een batterij van 1000 Ampère- uur is dus theoretisch in staat om 5 uur lang stroom van 200A te leveren. Echter, voor een optimale levensduur moet je de batterij nooit verder ontladen dan 80%. De werkelijke capaciteit ligt dus 20% lager.

Verder gaat de batterij relatief sneller leeg als deze met een hogere stroom ontladen wordt. Dit komt door het extra warmteverlies dat ontstaat. De eerder genoemde batterij van 1000 ampère- uur is dus niet in staat om twee uur lang stroom van 500A te leveren.

Hoe onderhoud je een tractiebatterij?

Tractiebatterijen hebben een emissie van gas en water. Hierdoor is goed onderhoud van de batterij noodzakelijk. Om een lange levensduur te garanderen is het van groot belang om dit onderhoud goed uit te voeren.

Dagelijks onderhoud tractiebatterij

Zorg ervoor dat de batterijen nooit voor meer dan 80% van hun capaciteit ontladen worden. Dit leidt namelijk tot een lagere capaciteit van de batterij door slijtage aan de actieve massa. Hiernaast is het belangrijk om de batterij schoon, droog en vrij van corrosie te houden. Ook moeten de verbindingen en eindaansluitingen ten alle tijden bedekt zijn met zuurvrije vaseline.

Procedure voor het opladen van de batterij

Het is belangrijk om de procedure voor het opladen van de batterij goed te volgen:

  • Ontkoppel de batterij voor het laden en open het batterijdeksel. Het is belangrijk om tijdens het laden de vuldoppen gesloten te houden.
  • Koppel de batterij aan de lader en zet de lader aan.
  • Schakel de lader uit wanneer de lading beëindigd is.
  • Ontkoppel de batterij van de lader en koppel deze aan de truck.

Wekelijks onderhoud

  • Controleer het elektrolytniveau van de accu.
  • Vul iedere cel bij met gedemineraliseerd water tot het brede gedeelte van de korf, als het vloeistofniveau onder de korf in de cel staat. Belangrijk is om niet te hoog bij te vullen. Vul de accu direct na het laden bij, als de batterij nog op temperatuur is.
  • Verwijder corrosie aan de geplastificeerde stalen container of de polen. Het is belangrijk om de accu schoon en droog te houden.

Heb je een vraag over het onderhoud van een tractiebatterij of heb je een andere vraag over het onderhoud van interne transportmiddelen? Of ben je nog niet zeker of je een truck met tractiebatterij of lithiumbatterij moet kiezen? Onze experts staan altijd klaar om u persoonlijk advies te geven. Neem vandaag nog contact met ons op.

Onze Experts
Heeft u vragen of behoefte aan persoonlijk advies? Onze accountmanagers werken al jaren in de wereld van het intern transport en zijn daardoor in staat om hun expertise in te zetten om de processen rondom uw interne transport te verbeteren. Heeft u een vraag voor onze experts? Bel dan naar: 0344 - 624 524. Of mail naar: info@yale.nl