Veilig werken met de heftruck

Veilig werken met de heftruck: welk systeem kiest u?

Wanneer u werkt met heftrucks is het belangrijk dat dit veilig gebeurt. De meeste gevaarlijke situaties ontstaan door het verkeer van uw intern transport en voetgangers. Om de veiligheid te kunnen verhogen kunt u gebruik maken van meerdere oplossingen. Hierbij kunt u denken aan Yale Vision, de blue spot, de red lines en de looppaden met of zonder veiligheidshekjes. Bent u op zoek naar de beste oplossing die veilig werken met de heftruck mogelijk maakt? Wij helpen u op weg!

Waarom is veilig werken met de heftruck juist nu belangrijk?

Als bedrijf voelt iedereen zich natuurlijk verantwoordelijk voor elkaars veiligheid. Dit is nooit anders geweest. We komen allemaal veilig aan op het werk en willen ook allemaal veilig weer naar huis. Daar zijn we het allemaal over eens. Toch is er een stijging te zien in het aantal ongevallen, ernstig of zelfs met dodelijke afloop. In 2019 zijn er dan ook meer ongevallen geweest dan de jaren daarvoor. Vandaar dat de focus op veilig werken met transportmiddelen sinds 2020 extra is verhoogd. Door juist nu te kiezen voor een veiligheidssysteem zorgen we er samen voor dat het aantal ongevallen weer terugloopt en de werkvloer weer veiliger wordt.

Waarom is een veiligheidssysteem de juiste oplossing voor u?

Ongevallen met heftrucks

Uiteraard is veiligheid op de werkvloer uw hoogste prioriteit. Iedereen wil ongevallen met letsel, of erger, voorkomen. Een heftruckchauffeur, reachtruckchauffeur of orderpicker moet snel en efficiënt werken om de productiviteit hoog te houden. Hierbij moet diegene ook nog enorm alert zijn op zijn omgeving. We zien dat dit een lastige combinatie is. Een bijkomend probleem is dat elektrische trucks steeds vaker voorkomen. Omdat deze zich redelijk geruisloos verplaatsen worden ze vaak te laat opgemerkt waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Met de veiligheidssystemen zorgt u ervoor dat werknemers van tevoren worden gewaarschuwd en uw chauffeur extra ogen en oren heeft om de werkomgeving in de gaten te houden. De systemen helpen u om niet alleen de productiviteit, maar bovenal de veiligheid naar een hoger niveau te tillen.

Uit welke systemen kunt u kiezen?

Om veilig werken met een truck mogelijk te maken heeft u de keuze uit verschillende systemen. Deze systemen hebben allemaal hetzelfde doel, maar een andere werking. Om u een beter beeld te geven van het verschil tussen deze systemen lichten wij er drie uit: het Blaxtair systeem, de Bluespot en Red lines.

De Bluespot: geef de beweegrichting van de truck weer

Een Bluespot is een blauwe ledlamp die duidelijk zichtbaar op de grond schijnt in de richting waarin de truck zich beweegt. De Bluespot wordt geactiveerd wanneer de truck zich begint te verplaatsen. De blauwe stip op de grond waarschuwt werknemers dat er een truck in aankomst is. Zo worden zij niet plotseling opgeschrikt, of erger, door een truck. Dit zorgt ervoor dat de veiligheid van de werknemers wordt geoptimaliseerd op de plaatsen waar gereden wordt met een truck. De Bluespot kan voor beide rijrichtingen worden geactiveerd en kan op praktisch ieder intern transportmiddel worden gemonteerd.

Red lines: houdt veilige afstand van de truck

Red lines is, zoals de naam al suggereert, een veiligheidssysteem dat werkt met behulp van rode lijnen. Het systeem is voorzien van rode ledlampen die aan beide zijden van de heftruck een rode lijn op de grond creëren op een bepaalde afstand van de truck. Wanneer de heftruck zich verplaatst zorgen lijnen langs de truck waardoor mensen in de directe omgeving de truck eerder signaleren. Red lines zijn met name handig op plekken waar mensen aan machines werken, waar heftrucks dicht langs elkaar rijden of op plekken waar ook orderpickers aanwezig zijn. In deze situaties is extra zichtbaarheid van grote meerwaarde zodat de trucks voldoende afstand kunnen houden van werknemers of andere trucks.

Het Blaxtair systeem: profiteer van een extra paar ogen

Het Blaxtair systeem

Simpel gezegd is het Blaxtair systeem een zeer geavanceerd camerasysteem dat de chauffeur helpt om veilig te werken met de heftruck. Dit systeem wordt gemonteerd op de achterzijde van uw intern transport materieel. Dit kan bijvoorbeeld een heftruck zijn, maar ook andere machines zoals reachtrucks en orderverzamelaars kunnen worden voorzien van het Blaxtair systeem. De chauffeurs krijgen hierdoor, in de meest letterlijke zin van het woord, ogen in hun achterhoofd. De camera herkent het verschil tussen voetgangers en obstakels en registreert dit in real-time. Een lcd-scherm en/of LED lamp met buzzer alarmeert de chauffeur wanneer er zich een persoon in de aangewezen gevarenzone bevindt. Dit zorgt ervoor dat voetgangers niet over het hoofd worden gezien en aanrijdingen worden voorkomen.

Wij helpen u graag

Wilt u meer informatie over een van deze oplossingen? Dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze experts. Als uw adviseur op het gebied van intern transport denken we graag met u mee. Met behulp van deze systemen krijgt u de kans om voetgangers binnen uw bedrijf zorgeloos van A naar B te laten lopen, terwijl uw chauffeurs extra productief kunnen zijn. Het aantal ongevallen, schades en andere nare situaties zullen aanzienlijk afnemen terwijl de veiligheid en productiviteit aanzienlijk toenemen. Dat wil toch ieder bedrijf?

Een van de veiligheidssystemen bestellen

Bent u net zo enthousiast over deze oplossingen als wij? Dan kunt u het systeem naar wens gemakkelijk bij ons bestellen. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden van het opbouwen van een systeem op een bestaande eenheid. Nieuwe eenheden kunnen in fabriek af altijd probleemloos worden voorzien van de systemen.

Voor meer informatie kunt u altijd bij ons terecht. Bereik ons telefonisch: 0344-624524, via de mail: info@yale.nl of rechtstreeks via uw aangewezen accountmanager.

Onze Experts
Heeft u vragen of behoefte aan persoonlijk advies? Onze accountmanagers werken al jaren in de wereld van het intern transport en zijn daardoor in staat om hun expertise in te zetten om de processen rondom uw interne transport te verbeteren. Heeft u een vraag voor onze experts? Bel dan naar: 0344 - 624 524. Of mail naar: info@yale.nl